W poszukiwaniu środka na zachowanie dobrej kondycji ciała i młodej skóry kwas hialuronowy zajmuje poczesne miejsce – jest jednym z najbardziej pożądanych przez organizm składników.
Spis treści
Co to jest kwas hialuronowy?
Kwas hialuronowy to naturalny związek występujący w dużej ilości w naszym organizmie. Jest związkiem działającym jak klej pomiędzy komórkami tkanki łącznej, zarówno w jej części luźnej, która sprawia, że organy wewnętrzne są na swoim miejscu, jak i w włóknistej tkance łącznej odpowiadającej za kondycję wiązadeł, ścięgien i chrzęści.
Do ok. 40-45 roku życia kwas hialuronowy utrzymuje się w organizmie na mniej więcej stałym poziomie. Później jego poziom zaczyna gwałtownie spadać. Osoby w wieku ok. 70 lat mają już ok. 80% mniej kwasu hialuronowego niż czterdzieści lat wcześniej.
Na co ma wpływ kwas hialuronowy?
Kwas hialuronowy ma pozytywny wpływ na całe ciało człowieka. Za jego sprawą organizm jest w stanie zatrzymywać wilgoć. To m.in. dzięki wysokiemu poziomowi kwasu hialuronowego stawy są w dobrej kondycji, a siatkówka oka jest chroniona przed niekorzystnym wpływem np. słońca.
Kwas hialuronowy jest szczególnie ważny dla skóry. Odpowiada za jej stabilność, wzmacnia komórki skóry, pomaga zachować prawidłowe nawilżenie i elastyczność, wspomaga regenerację i odnowę skóry. Wpływa również pozytywnie na rozmnażanie i rozrastanie się zdrowych komórek
Jak można dostarczyć organizmowi kwas hialuronowy?
Kwas hialuronowy może być dostarczony organizmowi w postaci:
• zastrzyków,
• suplementacji doustnej,
• diety.
Najstarszą świadomie stosowaną formą jest podawanie kwasu hialuronowego w formie iniekcji. Zastrzyki wykonuje się w celu poprawy wyglądu skóry:
• jej nawilżenia,
• wzmocnienia i naprawy,
• poprawy jej elastyczności,
• zredukowania zmarszczek,
a także w sytuacji niedomagania stawów:
• w celu wzmocnienia struktury i chrząstki,
• dla poprawy amortyzacji.
Suplementacja doustna związana z regeneracją stawów zakłada przyjmowanie kolagenu w celu:
• odżywienia i ochrony stawów,
• wspomożenia ich ruchomości,
• przywrócenia funkcjonalności płynu stawowego,
• zredukowania bólu,
• stymulowania naturalnej produkcji kwasu hialuronowego.
Odpowiednia dieta może przyczynić się do przeciwdziałania ubytkowi kwasu hialuronowego w organizmie. Niektóre składniki diety zachowują lub nawet pobudzają wytwarzanie kwasu hialuronowego. Są to np. produkty sojowe, zielona herbata i bogate we flawonoidy owoce, np. jagody. Spożywanie dużej ilości tych składników sprawia, że w organizmie zatrzymana zostaje wilgoć, stawy dłużej zachowują dużą ruchomość, chroniona przed degeneracją jest siatkówka oka, a skóra pozostaje bardziej elastyczna i gładka. Badania przeprowadzone w Japonii wskazują, że długotrwałe przyjmowanie takich składników w diecie pomaga dłużej zachować młodość skóry, oczu i stawów.
Zabiegi z kwasem hialuronowym
W medycynie estetycznej kwas hialuronowy zagościł na stałe. Zabiegi z jego wykorzystaniem służą wypełnieniu zmarszczek, wygładzeniu zmarszczek na szyi i dekolcie, podniesieniu owalu twarzy, rewitalizacji i ujędrnieniu skóry. Kwas hialuronowy wykorzystuje się również do modelowania i powiększania ust oraz piersi, a także modelowania kształtu nosa.
Wstrzykiwany kwas hialuronowy jest bardzo dobrze tolerowany przez ludzki organizm, ponieważ jest zgodny ze składem chemicznym komórek człowieka. Jego mankamentem jest natomiast to, że efekty zabiegu po pewnym czasie zanikają. Zawsze jednak zabieg można powtórzyć.