Święta to czas magicznych chwil z bliskimi i pysznych, aromatycznych potraw. Radość ze wspólnego biesiadowania i długich przyjemnych rozmów może jednak popsuć ból brzucha, niekomfortowe przelewanie w jelitach i kłucie w żołądku.
Jak się ustrzec przed bólem żołądka po jedzeniu i objawami nadwrażliwości jelit? Jak zadbać o układ pokarmowy, by świąteczne dania nie stały się przyczyną dyskomfortu? Poniżej znajdziesz kilka praktycznych wskazówek, które pozwolą Ci w spokoju świętować i cieszyć się smakiem świątecznych dań.
Spis treści
- 1 Co robić dzisiaj, by polepszyć stan żołądka przed Świętami?
- 2 Ból żołądka po jedzeniu. Dlaczego odczuwam kłucie?
- 3 Profilaktyka dotycząca jelit. Jak wzmocnić jelita jeszcze przed Świętami?
- 4 Jak zadbać o jelita? Co oznacza nadwrażliwość jelit?
- 5 Wyjścia awaryjne. Niestrawność po świątecznych daniach.
- 6 Masz takie objawy częściej? Nie zwlekaj z wizytą u lekarza.
- 7 Powiązane artkuły
Co robić dzisiaj, by polepszyć stan żołądka przed Świętami?
– sięgnij po kisiel z siemienia lnianego – fantastycznie zadba o Twój układ pokarmowy – zarówno żołądek, jak i jelita, poza tym, że posiada zbawienne kwasy Omega-3, działa wzmacniająco także na włosy. Dzięki niemu zapomnisz co to ból żołądka po jedzeniu i inne nieprzyjemne dolegliwości.
Przepis na kisiel z siemienia lnianego
Wersja bez gotowania- Mielimy łyżkę siemienia lnianego w młynku
- Zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 20 minut
- Pijemy dwa razy dziennie
Wersja z gotowaniem
- 2 łyżki ziaren zalewamy w garnku 300 ml letniej wody
- Gotujemy pod przykryciem 15 minut
- Ostudzamy i spożywamy
- *Wersję jeszcze ciepłą możemy dodać do naszych ulubionych, podgrzanych w osobnym garnku 200g owoców. Po połączeniu z odrobiną miodu lub ksylitolu otrzymamy zdrowy i smaczny kisiel owocowy.
Zalecane dzienne spożycie siemienia: 2-3 łyżki
– dodawaj siemię lniane do potraw – mogą to być całe ziarna, choć zdecydowanie lepsza jest wersja zmielona, najlepiej samodzielnie, bezpośrednio przed dodaniem
– pij ziołowe herbaty z mięty, pokrzywy
– nie ćwicz zaraz po jedzeniu, odczekaj z aktywnością ok. godzinę
– nawadniaj organizm pij dużo wody, ale nie bezpośrednio przed i po posiłku (w odstępach 20-30 minut od jedzenia) woda, którą pijesz powinna mieć temperaturę najbliższą 36,6ºC
– używaj przypraw, które poprawiają trawienie (tymianek, koper, kolendra, kminek, oregano, bazylia, rozmaryn, kurkuma, imbir)
– spożywaj dania o odpowiedniej temperaturze, nie za gorące i nie za zimne (dla zup: 75ºC, dla dań gorących: 65-70ºC, dla potraw zimnych: 4ºC)
– jedz ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem
– mięsne dania staraj się jeść po raz ostatni jakieś 6 godzin przed położeniem się do snu
Ból żołądka po jedzeniu. Dlaczego odczuwam kłucie?
Spożywanie wysoko przetworzonych pokarmów, jedzenie w pośpiechu, stres, częste używanie środków przeciwbólowych, leków, alkoholu czy brak zbilansowanej diety… Te i wiele innych czynników prowadzić mogą do schorzeń żołądka, w tym jego zapalenia, wrzodów żołądka, czy dwunastnicy. Objawy to właśnie ból, wzdęcia, nudności, uczucie pełności, czy kłucie w żołądku.
Najczęstszymi schorzeniami żołądka są jego stany zapalne oraz wrzody wywołujące nieprzyjemne objawy takie jak ból, wzdęcia czy nudności.
Czasem nieprzyjemne objawy tak zwanej niestrawności mogą wynikać po prostu z jedzenia w większych niż zazwyczaj ilościach, bądź ze spożycia wielu różnych potraw w krótkim odstępie czasu. Co niewątpliwie może mieć miejsce podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nie ułatwia to trawienia i może sprawić poczucie dyskomfortu. Tym bardziej przykrego, jeśli ma miejsce w gronie zaproszonych gości.
By uniknąć tego typu atrakcji jak ból żołądka po jedzeniu przy świątecznych daniach, warto skorzystać z powyższych rad.
Profilaktyka dotycząca jelit. Jak wzmocnić jelita jeszcze przed Świętami?
– sięgaj po zdrowe kwaszonki, które wspomagają florę bakteryjną jelit: kapusta kiszona, ogórki kiszone, sok z kiszonego buraka
– pij kisiel z siemienia lnianego (przepisy powyżej)
– nie spiesz się z jedzeniem, zachłyśnięcie się powietrzem może powodować wzdęcia
– dokładnie przeżuwaj, ponieważ pozwoli to szybciej się najeść jak i wysłać sygnał do jelit, by odpowiednio pracowały
– dbaj o dokładne mycie rąk ciepłą wodą z mydłem przed jedzeniem i po każdej wizycie w toalecie
– wprowadź aktywność fizyczną do swojego planu dnia (nawet 5 minut regularnej aktywności pobudzi perystaltykę jelit)
– unikaj potraw, które dotychczas powodowały u Ciebie silne reakcje ze strony jelit w postaci bólu, biegunek, długotrwałych zaparć
– wyklucz napoje gazowane, zastąp je wodą źródlaną, a w święta dodatkowo aromatycznym kompotem
Jak zadbać o jelita? Co oznacza nadwrażliwość jelit?
Zespół jelita drażliwego to coraz częstsza diagnoza padająca w gabinetach gastrologów. Cierpiący na ZJD borykają się z nieprzyjemnościami w postaci albo zaparć, albo wręcz odwrotnie – częstych wypróżnień. Do tego ból, skurcze i tak zwane przelewanie się w jelitach oraz burczenie w brzuchu… Te niedogodności ze strony jelit mogą dotknąć każdego. Szczególnie gdy mamy do czynienia z wieloma, pysznymi świątecznymi daniami. Nawet wydawałoby się zdrowe jelita potrzebują więc naszego wsparcia. To w nich jest centrum naszej odporności, warto zatem zadbać o ich funkcjonowanie.
Wyjścia awaryjne. Niestrawność po świątecznych daniach.
Jeśli nie uda Ci się skorzystać z powyższych wskazówek, podpowiadamy co przynosi ulgę przy niestrawności i bólu brzucha po jedzeniu.
Szklanka ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki soli (niewskazane przy nadciśnieniu!) lub sody oczyszczonej
Herbata z rumianku
Mięta w postaci naparu lub zerwanych listków do żucia
Przyłożenie termoforu, który rozluźni mięśnie brzucha i osłabi skurcze
Krople żołądkowe
Herbata z dodatkiem imbiru
Masz takie objawy częściej? Nie zwlekaj z wizytą u lekarza.
Jeśli do takich objawów jak: wzdęcia, przelewanie w jelitach, kłucie, ból żołądka po jedzeniu dochodzi u Ciebie dość często, być może warto skorzystać z wizyty u lekarza pierwszego kontaktu bądź gastrologa. Szczegółowy wywiad, obserwacja oraz wykonanie dodatkowych badań pozwolą na ustalenie przyczyn złego samopoczucia. Tych może być naprawdę wiele. Od obecności pasożytów, przez alergie pokarmowe po choroby wrzodowe żołądka czy dwunastnicy.
Nie lekceważ tego, ale też nie panikuj. Nie ważne jaką diagnozę uzyskasz każdy stan da się polepszyć stosując odpowiednią dietę, czyli przede wszystkim wprowadzając zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych.
Specjalistką w tego typu zmianach jest znana z telewizji dziennikarka – Agata Młynarska. Jakiś czas temu stwierdzono u niej poważną chorobę jelit i ta diagnoza wywróciła jej życie do góry nogami. Poznanie przyczyn dolegliwości umożliwiło jednak wprowadzenie zmian w odżywianiu. Te zaś pozwalają jej cieszyć się obecnie fantastycznym samopoczuciem i mnóstwem energii. Prezenterka podzieliła się swoimi doświadczeniami w swojej książce Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu. Warto się z nią zapoznać. Ból żołądka po jedzeniu oraz inne nieprzyjemne objawy mogą zniknąć.
Teraz już wiesz już jak zadbać o jelita i żołądek, by nie stracić radości z jedzenia świątecznych dań. Nie pozostaje nam więc nic innego, jak życzyć Ci przyjemnych przygotowań, aromatycznych potraw i samych radosnych chwil podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia!