Na konsultację z dietetykiem powinniśmy się umówić nie tylko w sytuacji, kiedy chcemy zgubić parę zbędnych kilogramów i być „fit”. Taka konsultacja staje się medycznym wymogiem, jeśli cierpimy przynajmniej na jedną z chorób dietozależnych. Są to schorzenia, których rozwój, a także terapia w dużej mierze zależy od tego, co jemy, jak często i w jakich ilościach.
Dieta w zdrowiu i chorobie
Niewłaściwa dieta wpływa na rozwój chorób. Zbilansowana i odpowiednio zaplanowana w oparciu o dane kliniczne może natomiast sprawić, że poczujemy się lepiej. Warto więc z diagnozą choroby w ręku poradzić się dietetyka. Szczególnie jeśli cierpimy na chorobę dietozależną. Do grupy tej zaliczamy dziś cukrzycę I i II typu, nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia, osteoporozę, choroby nowotworowe, celiakię, otyłość, dnę moczanową, a nawet próchnicę. W sumie ponad 80 schorzeń, na które w Polsce choruje blisko 12 milionów ludzi.
– Często to niewłaściwa dieta, bogata w cukry toksyny, białko, tłuszcz, wolne rodniki czy błonnik może być przyczyną rozwoju choroby i pogarszania się stanu zdrowia. Zrezygnowanie z konkretnych składników i zmiana nawyków żywieniowych, a także wprowadzenie potraw bogatych np. w witaminy i minerały może wpłynąć pozytywnie na organizm. Dlatego też analiza menu, a następnie zaplanowanie zbilansowanej diety jest konieczne dla uniknięcia dalszego rozwoju schorzenia i pojawiania się powikłań. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób np. z cukrzycą, nowotworem, kamicą nerkową, dną moczanową, a także u osób po zawale serca – mówi dietetyk kliniczny mgr Małgorzata Pelikan z Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach.
Zapytaj rodzinę o choroby, zbadaj krew
Ale dieta może spełniać także rolę profilaktyczną, minimalizując ryzyko wystąpienia choroby. Jest ona zalecana szczególnie osobom, u których w rodzinie występują schorzenia dietozależne, zwłaszcza cukrzyca, choroby układu krążenia i otyłość. –Dietę można ustalić także profilaktycznie, pod kątem ryzyka konkretnej choroby. Dietetyk zaplanuje dla nas wówczas zrównoważony bilans energetyczny, skomponuje skład diety, określi liczbę posiłków, a także sposób ich przygotowywania – mówi Małgorzata Pelikan.
O diecie powinniśmy także pomyśleć odbierając wyniki badań krwi. Jeśli wskazują one np. podwyższony poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów lub poziom glukozy lub zaniżone poziomy hemoglobiny, cholesterolu HDL czy białka niezbędna jest konsultacja z dietetykiem. Wpływ na wyniki może mieć to, co jemy. – Tego typu wskaźniki są pierwszym sygnałem, który powinien nas zaniepokoić. Właściwa dieta jest w stanie przywrócić nam właściwy i bezpieczny poziom cholesterolu, białka, cukru, a także elektrolitów – mówi specjalistka.
Źródło: materiał prasowy
Prawidłowe odżywianie jest również ważne, jeśli mamy tendencję do przybierania na wadze. Przeczytaj, jak nie przytyć zimą,kiedy organizm chętnie odkłada każdą nadwyżkę kalorii.