Tłuszcz – na to słowo niektórym z nas włosy jeżą się na rękach. W diecie bywa traktowany jako wróg numer jeden, ponieważ kojarzy się z boczkami, fałdkami w niechcianych miejscach, celulitiem i innymi niedoskonałościami, których każda z nas chciałaby uniknąć. Czy istnieje w ogóle coś takiego jak zdrowe tłuszcze? Czy tłuszcz jest nam potrzebny, a może lepiej kompletnie go unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania poznasz w tym artykule.
Spis treści
- 1 Czy tłuszcz jest niezdrowy? Fakty i mity na temat tłuszczu
- 2 Zdrowe tłuszcze - czy w ogóle coś takiego istnieje?
- 3 Które tłuszcze są dla nas zdrowe? Lista produktów
- 4 Które tłuszcze są niezdrowe i należy ich unikać? Zobacz listę
- 5 Co jeszcze powoduje cukier?
- 6 Czy istnieją zdrowe tłuszcze? 5 ważnych zasad.
- 7 Powiązane artkuły
Czy tłuszcz jest niezdrowy? Fakty i mity na temat tłuszczu
Cy istnieją zdrowe tłuszcze? Od wieków istniało przekonanie, że jeżeli nie chcemy przybierać na wadze, powinnyśmy unikać tłustego mięsa i serów, smażonego, pączków, fastfoodów, czekolad i innych tym podobnych potraw. O ile w przypadku większości wymienionych sprawa nie podlega dyskusji, o tyle wiedzieć powinnaś, że to nie tłuszcz jest Twoim największym wrogiem. Jest nim cukier! Szczególnie w połączeniu z tłuszczami nasyconymi (znajdziesz takie właśnie w słodyczach i różnych “gotowcach na szybko”), pochodzenia głównie zwierzęcego, powoduje, że lipidy wędrują najpierw do krwi, a potem trafiają do komórek, gdzie magazynowane są jako zapasowy materiał energetyczny. Twój organizm, aby funkcjonować, korzysta bowiem najpierw z łatwiej użytkowanej energii z węglowodanów (cukrów), a tłuszcz zostawia na zapas, choć jest on ponad dwa razy bardziej wydajny energetycznie. W tkance tłuszczowej magazynowany jest też nadmiar “słodkiego”. Tak już nas stworzyła natura.
Szczególnie unikać należy cukrów prostych oraz sacharozy, czyli dwucukru, którego powszechnie używamy np. do słodzenia kawy czy herbaty.
Zatem, jeżeli tłuszcz nie jest naszym największym wrogiem w diecie, to czy istnieją zdrowe tłuszcze? Kojarzą się przecież z miażdżycą, podwyższonym cholesterolem i chorobami serca. Czy istnieje w ogóle coś takiego jak zdrowy tłuszcz? Odpowiedź, jak w większości pytań związanych z dietetyką, brzmi: “To zależy…”
Zdrowe tłuszcze - czy w ogóle coś takiego istnieje?
Tłuszcze, które spożywamy, dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: zwierzęce oraz roślinne. Pierwsze, to tłuszcze nasycone o konsystencji bardziej stałej, bogate w tzw. zły cholesterol. Drugie, roślinne, to kwasy tłuszczowe nienasycone i mają płynną konsystencję. Są mniej szkodliwe dla naszego układu krwionośnego. Wyjątkiem wśród obydwu jest m.in. tran, czyli tłuszcz odzwierzęcy o płynnej konsystencji, nienasycony i – jak powszechnie wiadomo – mający właściwości głównie pozytywne dla naszego zdrowia. Podobnie jest z rybami, których mięso zawiera tłuszcze bardzo ważne dla odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To tyle, jeżeli chodzi o podstawy.
Czy istnieją zdrowe tłuszcze? Których tłuszczy powinniśmy unikać? Zdecydowanie tych nasyconych. Powinnaś wiedzieć, że to właśnie je nasz organizm przyswaja trudniej i mają one tendencje do odkładania się w komórkach i naczyniach krwionośnych. W połączeniu z m.in. solą, cukrem, złogami wapnia czy alkoholem i nikotyną, mogą zwiększać ryzyko chorób układu krwionośnego. Znacznie lepszą alternatywą są nienasycone tłuszcze roślinne. Nasz organizm przyswaja je łatwiej, a w związku z tym sprawniej przetwarza na energię i w jej postaci “wyrzuca” z naszego organizmu. W związku z tym, odpowiedź na postawione na samym początku pytanie o to, czy istnieją zdrowe tłuszcze, odpowiedź brzmi: Tak! Są to tłuszcze nienasycone, w większości pochodzenia roślinnego.
Szczególnie pożądane są NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe:
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), czyli kwasy tłuszczowe egzogenne, to grupa kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie jest w stanie sam syntezować, są jednak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszych komórek. Oznacza to, że NNKT dostarczać powinniśmy z pożywienia, ich niedobór może bowiem prowadzić do zaburzeń chorobowych. Najważniejszymi dla człowieka egzogennymi kwasami tłuszczowymi są: kwas linolowy (omega-6) oraz kwas alfa-linolowy (omega-3).
Warto dodać, że np. jeżeli masz w zamiarze schudnąć bądź nie tyć, powinnaś jeść tłuszcze! Wiele z nich sprzyja rozkładaniu i pozbywaniu się złych lipidów z naszego organizmu, przyzwyczajając nasz organizm nie do gromadzenia, a rozkładania tłuszczów z pożywienia.
Tłuszcze mają ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie Twojego układu hormonalnego! Jest to niezwykle ważne zwłaszcza dla młodych matek.
Które tłuszcze są dla nas zdrowe? Lista produktów
Skoro zatem istnieją zdrowe tłuszcze, to które spośród nich można jeść bez obawy o zdrowie? Jak wspominano wcześniej, szczególnie pożądanymi w diecie są NNKT – to kwasy omega-3 i omega-6. Niestety, w obecnych czasach, gdy coraz bardziej do czynienia mamy ze sztucznie przetworzoną żywnością, coraz ciężej jest nam je pozyskiwać z jedzenia. Nie jest to jednak niemożliwe. Gdzie zatem szukać?
Kwasy omega-3 i omega-6 znajdziesz przede wszystkim w rybach. Pamiętaj, nie bój się zawartego w nich tłuszczu! Większość z nich zawiera egzogenne kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na Twój organizm, pomagające niekiedy spalić nadmiar kilogramów. Znajdziesz je głównie w rybach morskich i rzecznych, takich jak: łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, pstrąg, dorsz czy szprotki. Polecamy w szczególności wybierać tłuste ryby. Dlaczego? Więcej tłuszczu, to więcej kwasów omega-3 i omega-6!
W jakich jeszcze produktach znajdziesz zdrowe tłuszcze nienasycone? Są do przede wszystkim orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, brazylijskie, a także awokado, kokos, oliwa z oliwek, olej – rzepakowy, słonecznikowy, z wiesiołka, lniany – pestki dyni i słonecznika, sezam czy siemię lniane. Działają korzystnie nie tylko na układ krwionośny i pokarmowy, lecz również pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Nie bez powodu zresztą na ich bazie robi się pielęgnacyjne olejki i kosmetyki.
Wbrew niektórym mitom, nie powinnaś się również bać jajek. Większość zawartych w nich tłuszczów nie jest nasycona. Badania wykazały, że wpływają też korzystnie na zmniejszenie “złego” cholesterolu. Oczywiście, wszystko przynosi efekty tylko wtedy, gdy zachowa się umiar.
Ryby
Orzechy
Awokado
Oleje roślinne
Oliwa z oliwek
Sezam
Które tłuszcze są niezdrowe i należy ich unikać? Zobacz listę
Wszelkimi niezdrowymi tłuszczami w diecie są nasycone, utwardzone kwasy tłuszczowe, a także tłuszcze TRANS. Po pierwsze, lubią odkładać się w naszych komórkach, po drugie – podwyższają poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego. Których tłuszczów należy unikać? W jakich znajdują się potrawach?
Jeżeli chcesz dbać o swoje zdrowie i dobrą kondycję, powinnaś starać się wyeliminować z diety tłuste mięsa i nabiał, unikać smażenia potraw, ale przede wszystkim nie łączyć tłustych potraw z rzeczami słodkimi i słonymi. Mowa o słodyczach, lodach z orzechami, fastfoodach, panierowanych kotletach, makaronach z dużą ilością sosu czy tłustych potrawach przyrządzanych na słodko lub w towarzystwie np. pieczonych owoców. To istne bomby kaloryczne, których spożywanie na dłuższą metę – o ile nie jesteś osobą aktywną na tyle, by móc to wszystko spalić – na pewno skończy się przybraniem na wadze.
Co jeszcze powoduje cukier?
Odbije się też niekorzystnie na Twoim zdrowiu i… uzależni Cię! Tak, cukier w połączeniu z tłuszczem i solą uzależnia, wyzwala bowiem w naszych receptorach uczucie podobne do tego, jakie pojawia się po zażyciu narkotyku. Szczególne połączenia smaków słodkiego i słonego z tłuszczem trans wzmagają produkcję hormonu szczęścia – dopaminy. Podobnie dzieje się np. u osoby uzależnionej od nikotyny, gdy wprowadza ją do swojego organizmu. To dlatego niektóre osoby otyłe, pomimo szczerych chęci, nie potrafią powstrzymać się przed kolejnym hamburgerem lub tabliczką czekolady. Co więcej, nagłe odstawienie u takich ludzi wymienionych potraw, może skutkować złym samopoczuciem, wzrostem napięcia, a nawet depresją.
Poniżej możesz sprawdzić, w czym znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze TRANS, których powinnaś unikać w diecie:
słodycze, pączki, dosładzana czekolada i produkty czekoladowe oraz czekoladopodobne
frytki smażone w głębokim oleju
tłusty nabiał, sery i produkty seropodobne
wszelkie fastfoody
lody z orzechami
słodkie pieczywo, chleb słodowy
majonezy, sosy
zupy w proszku, dania instant, koncentraty zup i sosów
“chrupaki” – orzeszki ziemne solone, chipsy, krakersy, paluszki i inne słone przekąski szczególnie bogate w tłuszcze trans
Czy istnieją zdrowe tłuszcze – już wiemy. Czy wszystkich tłuszczów zwierzęcych i nasyconych należy się bać? Pamiętaj, że jeżeli zachowasz umiar, nic nie powinno Ci mocno zaszkodzić. Szczególnie niebezpieczne są jednak tłuszcze trans, groźne dla dzieci i kobiet w ciąży oraz mogące nawet prowadzić do zaburzeń umysłowych, m.in. depresji.
Czy istnieją zdrowe tłuszcze? 5 ważnych zasad.
Które tłuszcze są zdrowe i gdzie ich szukać – 5 zasad, o których warto pamiętać
- Tak jak wszystko w nadmiarze, szkodzą w nim również zdrowe tłuszcze. Wzbogać o nie swoją dietę, ale nie przesadzaj – zjedzenie pół kilograma orzechów na pewno nie wyjdzie Ci na zdrowie. Nie polecamy też popijania potraw olejem. 😉
- Dostarczaj swojemu organizmowi NNKT – Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Znajdziesz je w rybach, orzechach, oliwie z oliwek i olejach roślinnych, nasionach i niektórych owocach.
- Unikaj tłuszczów zwierzęcych, ale nie eliminuj ich z diety! Mięso zawiera dużo białka egzogennego – podstawowego budulca komórek i mięśni, które musimy pozyskiwać “z zewnątrz”, ponieważ nasz organizm nie potrafi go samodzielnie syntezować.
- Nie eliminuj tłuszczów z diety! Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu i produkcji wielu ważnych hormonów. Ich niedobór może prowadzić do wielu chorób. Lepiej ogranicz spożycie cukru, a wystrzegaj się kwasów tłuszczowych nasyconych oraz tłuszczów trans.
- Twoim głównym wrogiem są słodycze, chrupkie przekąski oraz inne tłuste i dosładzane sztucznie potrawy. To bomby kaloryczne, które potrafią uzależnić i długotrwale spożywane, bardzo niekorzystnie odbijają sie na naszym zdrowiu!