Boisz się mrozu? Po tych posiłkach nie będzie Ci straszny. Poznaj rozgrzewające potrawy i zdrowe dania na zimę. W sam raz na mroźne dni!
Spis treści
Rozgrzewające potrawy. Co rozgrzewa w mroźne dni?
O tym, jak rozgrzać organizm przed wyprawą w mroźne góry, od dawna wiedzą już najstarsi górale. Wiedzieli też nasi przodkowie oraz ludy we wszystkich miejscach na Ziemi, gdzie mroźne temperatury dają o sobie znać. Dzięki łączeniu pewnych składników i przypraw korzystali z dobrodziejstw natury oferującej naturalne sposoby na wytworzenie ciepła. Chcesz je poznać? Proszę bardzo.
Wiesz, że na ogrzanie ciała nasz organizm zużywa najwięcej energii w ciągu dnia? Szczególnie zimą. Dlatego też w krajach mroźnych – a takim od grudnia do lutego staje się Polska – zaleca się zwiększenie liczby spożywanych kalorii. Szczególnie tych pochodzących z tłuszczów. Dzięki temu zyskujemy tzw. zapasową energię, która w razie zużycia tej podstawowej płynącej z węglowodanów, powinna zapewnić nam zapas ciepła. Co jednak, jeżeli z jakichś powodów nie możesz lub nie chcesz jeść tłusto?
Istnieje sporo potraw i przypraw rozgrzewających nas “od środka”. To przede wszystkim te o ostrym lub gorzkim smaku. Chili, papryka, kakao czy imbir to tylko kilka przykładów. Wzbogacając o nie dietę oraz odpowiednio łącząc wybrane składniki, możesz zaserwować sobie naprawdę rozgrzewające i zdrowe potrawy na zimę. Przeczytaj także o skutkach jedzenia niezdrowej żywności.
Rozgrzewające jedzenie. Co jeść, by było ciepło?
Wśród produktów mających właściwości rozgrzewające wyróżnić można dwa rodzaje: rozgrzewające i gorące. Szczególnie te drugie przynoszą błyskawiczne efekty. Warto wzbogacić o nie dietę.
Rodzaj produktu | Rozgrzewający | Gorący |
Owoce | Awokado, dynia, malina, ananas, wiśnie, głóg, liczi, mandarynka, kokos, papaja suszona, winogrono, daktyle, figi, brzoskwinie | |
Warzywa | Papryka, cebula, pietruszka, pasternak, por, jarmuż, buraki, szczypior, bataty, chrzan | Młoda cebula, czosnek |
Mięso | Wołowina, kurczak, indyk, dziczyzna, | Baranina, jagnięcina |
Ziarna | Płatki owsiane, otręby pszenne, siemię lniane, owies, zarodki pszenicy, prażone zboże, kasza gryczana | |
Nasiona i rośliny strączkowe | Kasztan, czarna fasola, orzech włoski, czarny sezam | |
Ryby | Szczupak, węgorz, okoń, pstrąg, lin, sum, karaś, okoń, karp, płoć krewetki, ryby wędzone, łosoś, langusta, tuńczyk, flądra, homar | |
Nabiał | Ser kozi i mleko kozie, sery pleśniowe | |
Zioła | Świeży imbir, bazylia, anyż, żeńszeń, kardamon, kolendra, lubczyk, estragon, liść laurowy, rozmaryn, quinoa, czarnuszka, majeranek | Chili, imbir suszony, czarny pieprz, cynamon, gorczyca, goździki, koper włoski, gałka muszkatołowa |
Inne | Ocet: balsamiczny, winny ryżowy, wino, melasa, kawa, ksylitol, masło, gorąca woda, miód pitny | Grzane wino, grzaniec, herbata Yogi |
Pamiętaj! Po produkty rozgrzewające możesz sięgać często. Natomiast z gorącymi nie przesadzaj. Polecane są głównie w umiarkowanych ilościach, aby szybko nas rozgrzać, jednak na dłuższą metę mogą szkodzić. Produkty gorące niepolecane są kobietom w ciąży, osobom nadpobudliwym, mającym niedokrwistość oraz problemy ze snem.
Czy alkohol rozgrzewa?
Rozgrzewające potrawy i dania. Czy alkohol rozgrzewa?
Warto przy okazji zadać sobie pytanie: Czy alkohol rozgrzewa? Odpowiedź brzmi: Tylko pozornie. Chociaż podanie wysokoprocentowego alkoholu jak rum potrafi uratować człowiekowi życie, to jednak próba ogrzania się nim na mrozie może być fatalna w skutkach. Tak naprawdę alkohol jest dość kaloryczny (7 kcal = 1g, prawie tyle, co tłuszcz), jednak, po pierwsze, to tzw. puste kalorie, a po drugie – rozszerza naczynia krwionośne. To ostatnie oznacza, że tak naprawdę z naszego organizmu szybciej ucieka ciepło. W połączeniu z działaniem znieczulającym alkohol może dać złudne uczucie rozgrzania, jednak tak naprawdę zagraża naszemu życiu.Rozgrzewające potrawy. Śniadanie i obiad
Skoro znasz już produkty, które Cię rozgrzeją, warto pomyśleć, co można by z nich przygotować. Może jakieś rozgrzewające śniadanie lub obiad? Proszę bardzo!
Rozgrzewające potrawy i dania na śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Doda Ci energii na jego początku i szybko postawi na nogi. A to, które proponujemy poniżej, z pewnością dodatkowo Cię rozgrzeje.
Rozgrzewające śniadanie | Składniki | Sposób przyrządzenia |
Owsianka lub jaglanka | Płatki owsiane / kasza jaglana (ok. 12 łyżek), mleko lub woda (w zależności, czy wolisz gęstą czy rzadszą), sól, garść rodzynek, garść daktyli / fig (lub obu) | Płatki lub kaszę gotuj z wodą lub mlekiem w garnku na wolnym ogniu i pod przykryciem. Kaszy jaglanej nie mieszaj, ale pilnuj, by nie zaczęła się przypalać. Możesz dodać nieco oleju, by nie przylegała do spodu garnka. Po ugotowaniu i zgęstnieniu dodaj rodzynki, pokrojone daktyle i figi. |
Komosa ryżowa | 150 g komosy ryżowej (około 1 szklanka), 550 ml mleka, jabłko, banan, 1-3 łyżeczek miodu, maliny. | Przepłucz komosę wodą. Przełóż do garnka, dodaj mleko. Starte jabłko dodaj do komosy i gotuj całość przez ok. 10 minut (lub dłużej, jeżeli trzeba). Dodaj pokrojonego banana i miód, udekoruj malinami. |
Owsianka z jabłkiem lub bananami | 12 łyżek płatków owsianych, 1 banan, 1 jabłko, wiórki kokosowe, orzechy włoskie (garść lub dwie), garść rodzynek, daktyle / figi | Płatki najlepiej zalać na noc zimną wodą. Rano nastawić na gotowanie na małym ogniu. Dodaj pokrojone owoce. Całość od czasu do czasu mieszaj, aż zgęstnieje. Przełóż do miseczki, udekoruj wiórkami i orzechami, a potem jedz ze smakiem! |
Rozgrzewające potrawy na obiad
Przepisów na rozgrzewające potrawy jest cała masa. Szczególnie tych na obiad. Kombinuj z rozgrzewającymi i gorącymi produktami, które poznałaś wcześniej, a tymczasem sprawdź kilka naszych propozycji na rozgrzewający obiad na zimę.
Rozgrzewające potrawy - zupy
Tutaj polecamy prawie wszystkie ich rodzaje, ponieważ są szybko przyswajalne i jedzone na ciepło, szybko rozgrzewają. Szczególnie efektywne będą jednak: rosół z kury, zupa fasolowa oraz ostre flaczki. Dobre rozwiązanie to także stogonow czy zupa gulaszowa. Istnieje masa przepisów na poszczególne z nich. Wzbogać je pieprzem, chili i stwórz coś własnego.
Rozgrzewające potrawy - drugie danie
Rozgrzewający obiad | Składniki | Sposób przyrządzenia |
Gulasz na ostro | 700 g wieprzowiny; 300 g pieczarek; 1 cebula; 2 litry wody; 300g ziemniaków; 200g papryki; koncentrat pomidorowy; 1/2 łyżeczki imbiru; szczypta chili lub pieprzu cayenne; sól | Mięso pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni, potem wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić, wrzucić go garnka. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i koncentrat. Doprawić i dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie |
Leczo | 200 g kiełbasy, 1 kg pomidorów, 3 papryki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: papryka ostra, pieprz cayenne, chili, sól | Rozgrzać masło lub smalec w pokrojonym garnku. Dodać pokrojone: cebulę i kiełbasę i smażyć, co chwilę mieszając (ok. 7-10 minut). Dodać rozgnieciony czosnek. Paprykę pokroić w kostkę i dodać wraz z przyprawami. Dodać pomidory, gotować ok. 15 minut i na koniec dodać koncentrat |
Ryż po meksykańsku | 400 g ryżu brązowego, 3 łyżki oliwy, 500 ml przecieru pomidorowego, 500 ml bulionu drobiowego, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 3 ostre papryczki (marynowane lub świeże), 1 pęczek pietruszki, 4 łyżki soku z limonki | Obrać i posiekać cebulę. Dodać przecier pomidorowy, zmiksować, zmieszać w garnku z bulionem i nastawić do gotowania. Na patelni ok. 10 minut podsmażać ryż, często mieszając. Posiekać czosnek i papryczki, dodać na patelnię. Dodać zawartość garnka i dusić na małym gazie, aż ryż zmięknie i sos się wchłonie. Odstawić. Dodać pietruszkę i sok z limonki. W razie potrzeby doprawić. |
Kurczak chili po indyjsku | 2 papryczki chili, 1/2 cebuli, korzeń imbiru, czosnek (2 ząbki), sól, mielona kolendra (1 łyżeczka), cukier brązowy (1 łyżeczka), 300g podudzia kurczaka, 2 filety z piersi kurczaka, 2 papryki, 100 g pomidorów koktajlowych, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 100 ml bulionu pomidorowego, 100 gram ryżu jaśminowego, 100 ml śmietany 30%
| Oczyścić papryczki chili z pestek i pokroić. Cebulę, imbir i czosnek pokroić w dużą kostkę. Wszystko bardzo drobno posiekać lub rozetrzeć w blenderze / moździerzu, przyprawić solą i kolendrą. Udka z kurczaka umyć, natrzeć chili i marynować w lodówce. Papryki oczyścić i podsmażyć, pomidory koktajlowe pokroić na pół. Marynowane kawałki kurczaka mocno podsmażyć z każdej strony. W pozostałym oleju podsmażyć paprykę. Dodać mięso, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodać ugotowany ryż, pomidory i śmietanę. Dusić razem przez ok 3 minuty. |
Chili z baraniną | 500 g baraniny, 1 cebula, 1 papryka, 3 ząbki czosnku, 1 puszka fasoli (biała, czarna, czerwona), 1 puszka krojonych pomidorów, plastry jalapeno (około garści), sól i pieprz (dla fanów ostrego: pieprz cayenne), łyżka oliwy | Pokroić mięso i posiekać cebulę oraz czosnek. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni, na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia Dodać paprykę zieloną i jalapeno, potem pomidory. Dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu około godziny. Jeżeli mięso jest miękkie, dodać fasolę, zagotować, dusić przez ok. 10 minut. |
Rozgrzewające potrawy. Lekkostrawna kolacja na ciepło
1. Filet z dorsza z warzywami
Składniki:
- filet z dorsza
- sól i pieprz
- mielona papryka
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
Sposób przygotowania:
Podsmaż lub ugotuj na parze filet z dorsza, potem skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą, pieprzem i łagodną mieloną papryką. Po godzinie podduś na oleju pokrojone warzywa i dodaj do nich rybę. Duś razem. Na talerzu dodaj posiekaną pietruszkę. Możesz jeść całość np. z pieczywem ryżowym.
2. Sałatka z awokado
Składniki:
- 1/2 opakowania rukoli
- 1 awokado
- 1 pomidor
- garść orzechów włoskich
- 1 kulka mozarelli
- grzanki z domowego chleba
- sos winegret
Sposób przygotowania:
Umyj rukolę, wyłóż do głębokich talerzy, dodaj pokrojonego pomidora, obrane i pokrojone awokado oraz pokrojoną mozarellę. Dopraw solą i pieprzem. Orzechy możesz lekko podsmażyć na patelni i dodaj do sałatki. Całość dopełnij sosem winegret.
3. Pieczone jabłka z cynamonem i miodem
Składniki:
- 1 jabłko (lub więcej – wtedy pomnóż odpowiednio dodatki)
- 2 łyżeczki miodu
- cynamon
- 2 łyżeczki żurawiny / garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Przepołów jabłko, usuń gniazdo i pestki oraz ogonki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do środka nałóż miód, następnie posyp cynamonem. Dodaj żurawinę lub rodzynki. Całość piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Powyższe przepisy na rozgrzewające potrawy poza dostarczeniem Ci ciepła, powinny też sprawić dużo radości z przygotowania. Życzymy Ci i Twoim Bliskim smacznego!