Zanim nadejdzie wiosna organizm musi stoczyć ciężką batalię. Musi uporać się ze spadkiem odporności, niedoborem witamin i soli mineralnych, spadkiem dobrego samopoczucia. Organizm intensywnie korzysta ze swoich zasobów: witamin, minerałów oraz cennych kwasów tłuszczowych, a nasz apetyt rośnie. Aleksandra Koper i Maria Jakubowska, specjalistki ds. żywienia z Fundacji BOŚ wyjaśniają, jak się odżywiać i co robić, by wiosną szybko uzupełnić brakujące nam po zimie składniki i w doskonałej kondycji rozpocząć nowy sezon.
Uzupełnij niedobory
Nieprzypadkowo druga fala zachorowań przypada właśnie na marzec. Bezpośrednią przyczyną wielu chorób są wirusy i bakterie, których nie brakuje w okresie przesilenia. Dobrze odżywiony organizm będzie skutecznie bronił się przed wtargnięciem i rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Niedobory żywieniowe ułatwiają bakteriom przeniknięcie do wnętrza organizmu i tworzenie ognisk zapalnych. Objawom przesilenia wiosennego łatwo możemy zaradzić. Wystarczy uzupełnić składniki, których o tej porze roku naszemu organizmowi brakuje najczęściej. Szczególnie ważne dla podniesienia odporności. są: witamina A, E, C, żelazo, cynk, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz „słoneczna witamina” D, na której niedobór jesteśmy szczególnie narażeni w okresie przejściowym. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem powinniśmy zadbać o to, by na naszym talerzu częściej gościły ryby, jajka, mięso, pestki dyni, warzywa – surowe i kwaszone. Warto też wspomnieć o produktach zawierających naturalne antybiotyki, takich jak: czosnek, cebula, chrzan i rzeżucha, które również wspomagają odporność.
Wiosną jedz zielone
Warzywa i owoce są cennym źródłem składników pokarmowych, jednak podczas ich przygotowywania trzeba uważać, aby nie straciły swoich cennych wartości odżywczych. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim wybierajmy owoce świeże i dojrzałe, a nie zwiędnięte i nadpsute. Nie musimy ich obierać, ponieważ tuż pod skórką znajdują się znaczne ilości składników mineralnych i witamin. Warto jednak pamiętać, by je dokładnie umyć tuż przed rozdrobnieniem, ponieważ moczenie i płukanie pokrojonych owoców i warzyw powoduje również wypłukiwanie cennych składników: witaminy C, kwasu foliowego i składników mineralnych. Np. młodej marchewki nie musimy odbierać, wystarczy dokładnie wyszorować ją szczoteczką, opłukać i zjeść jako przekąskę albo przygotować zdrowy sok, bez dodatku cukru. Dodatkowo warto chronić warzywa i owoce przed światłem, dlatego najlepiej kroić tuż przed spożyciem albo przechowywać w lodówce. Godne polecenia jest też duszenie warzyw albo gotowanie ich na parze, które zapobiega utracie składników odżywczych.
Ruch, ruch i jeszcze raz ruch
Przesilenie wiosenne wiąże się ze spadkiem nastroju i formy. Zimą mniej się ruszamy, mamy też ograniczoną dawkę promieni słonecznych. Dlatego dobrze jest wiosną postawić na sport i ćwiczenia fizyczne, które pomogą przywrócić równowagę w organizmie.
Zwiększona porcja ruchu poprawi nastrój i kondycję. Wstań i rozprostuj kości! Wyciągnij z piwnicy rower, maszeruj z kijkami albo przynajmniej dużo spaceruj. Ruch na świeżym powietrzu zwiększy dotlenienie całego organizmu, poprawi kondycję sercowo – naczyniową, usprawni mechanizmy odpornościowe i obniży poziom stresu. Dodatkowo, warto dostarczyć organizmowi magnez, który często bywa nazywany naturalnym neutralizatorem stresu.