Naukowcy z Munich Technische Universitaet i Uniwersytetu Wiedeńskiego po eksperymencie, w którym 500 badanych jadło jogurt z dodatkiem oliwy z oliwek i jogurt bez dodatku oliwy, zauważyli, że osoby z grupy spożywającej oliwę chudły. Naukowcy tłumaczą to zjawisko niespotykanym aromatem oliwy z oliwek, aromatem, którego nie ma żaden inny tłuszcz.
Ich obserwację potwierdziło kolejne badanie, w którym do jogurtu badacze nie dodawali oliwy, a komponent jej aromatu. Wyniki eksperymentu wskazały jednoznacznie, że ekstrakt aromatu z oliwy z oliwek wpływa na odczuwanie sytości.
Autor badań prof. Peter Schieberle zaznaczył, osoby, które jadły jogurt z dodatkiem oliwy z oliwek miały wyższy poziom serotoniny – hormonu, który odpowiada za regulacje uczucia głodu.
„Badani wskazywali również, że jogurt z dodatkiem oliwy z oliwek jest bardziej sycący. Nasze badania wskazały, że zapach może wpływać na regulację apetytu. Mamy nadzieję, że praca ta utoruje drogę dla rozwoju bardziej skutecznych produktów o obniżonej zawartości tłuszczu w żywności, które mimo to będą sycące” – wyjaśnił prof. Peter Schieberle. (PAP Life)