Rozgrzewające potrawy i zdrowe dania na zimę

rozgrzewające potrawy i dania na zimę przepisy

Boisz się mrozu? Po tych posiłkach nie będzie Ci straszny. Poznaj rozgrzewające potrawy i zdrowe dania na zimę. W sam raz na mroźne dni!

Rozgrzewające potrawy i zdrowe dania na zimę rozgrzewajace-dania-na-zime

Rozgrzewające potrawy. Co rozgrzewa w mroźne dni?

O tym, jak rozgrzać organizm przed wyprawą w mroźne góry, od dawna wiedzą już najstarsi górale. Wiedzieli też nasi przodkowie oraz ludy we wszystkich miejscach na Ziemi, gdzie mroźne temperatury dają o sobie znać. Dzięki łączeniu pewnych składników i przypraw korzystali z dobrodziejstw natury oferującej naturalne sposoby na wytworzenie ciepła. Chcesz je poznać? Proszę bardzo.

Wiesz, że na ogrzanie ciała nasz organizm zużywa najwięcej energii w ciągu dnia? Szczególnie zimą. Dlatego też w krajach mroźnych – a takim od grudnia do lutego staje się Polska – zaleca się zwiększenie liczby spożywanych kalorii. Szczególnie tych pochodzących z tłuszczów. Dzięki temu zyskujemy tzw. zapasową energię, która w razie zużycia tej podstawowej płynącej z węglowodanów, powinna zapewnić nam zapas ciepła. Co jednak, jeżeli z jakichś powodów nie możesz lub nie chcesz jeść tłusto?

Istnieje sporo potraw i przypraw rozgrzewających nas “od środka”. To przede wszystkim te o ostrym lub gorzkim smaku. Chili, papryka, kakao czy imbir to tylko kilka przykładów. Wzbogacając o nie dietę oraz odpowiednio łącząc wybrane składniki, możesz zaserwować sobie naprawdę rozgrzewające i zdrowe potrawy na zimę. Przeczytaj także o skutkach jedzenia niezdrowej żywności.

Rozgrzewające jedzenie. Co jeść, by było ciepło?

Wśród produktów mających właściwości rozgrzewające wyróżnić można dwa rodzaje: rozgrzewające i gorące. Szczególnie te drugie przynoszą błyskawiczne efekty. Warto wzbogacić o nie dietę.

Rodzaj produktuRozgrzewającyGorący
OwoceAwokado, dynia, malina, ananas, wiśnie, głóg, liczi, mandarynka, kokos, papaja suszona, winogrono, daktyle, figi, brzoskwinie
WarzywaPapryka, cebula, pietruszka, pasternak, por, jarmuż, buraki, szczypior, bataty, chrzanMłoda cebula, czosnek
MięsoWołowina, kurczak, indyk, dziczyzna,Baranina, jagnięcina
ZiarnaPłatki owsiane, otręby pszenne, siemię lniane, owies, zarodki pszenicy, prażone zboże, kasza gryczana
Nasiona i rośliny strączkoweKasztan, czarna fasola, orzech włoski, czarny sezam
RybySzczupak, węgorz, okoń, pstrąg, lin, sum, karaś, okoń, karp, płoć krewetki, ryby wędzone, łosoś, langusta, tuńczyk, flądra, homar
NabiałSer kozi i mleko kozie, sery pleśniowe
ZiołaŚwieży imbir, bazylia, anyż, żeńszeń, kardamon, kolendra, lubczyk, estragon, liść laurowy, rozmaryn, quinoa, czarnuszka, majeranekChili, imbir suszony, czarny pieprz, cynamon, gorczyca, goździki, koper włoski, gałka muszkatołowa
InneOcet: balsamiczny, winny ryżowy, wino, melasa, kawa, ksylitol, masło, gorąca woda, miód pitnyGrzane wino, grzaniec, herbata Yogi

Pamiętaj! Po produkty rozgrzewające możesz sięgać często. Natomiast z gorącymi nie przesadzaj. Polecane są głównie w umiarkowanych ilościach, aby szybko nas rozgrzać, jednak na dłuższą metę mogą szkodzić. Produkty gorące niepolecane są kobietom w ciąży, osobom nadpobudliwym, mającym niedokrwistość oraz problemy ze snem.

Czy alkohol rozgrzewa?

Rozgrzewające potrawy i dania. Czy alkohol rozgrzewa?

Warto przy okazji zadać sobie pytanie: Czy alkohol rozgrzewa? Odpowiedź brzmi: Tylko pozornie. Chociaż podanie wysokoprocentowego alkoholu jak rum potrafi uratować człowiekowi życie, to jednak próba ogrzania się nim na mrozie może być fatalna w skutkach. Tak naprawdę alkohol jest dość kaloryczny (7 kcal = 1g, prawie tyle, co tłuszcz), jednak, po pierwsze, to tzw. puste kalorie, a po drugie – rozszerza naczynia krwionośne. To ostatnie oznacza, że tak naprawdę z naszego organizmu szybciej ucieka ciepło. W połączeniu z działaniem znieczulającym alkohol może dać złudne uczucie rozgrzania, jednak tak naprawdę zagraża naszemu życiu.

Rozgrzewające potrawy. Śniadanie i obiad

Skoro znasz już produkty, które Cię rozgrzeją, warto pomyśleć, co można by z nich przygotować. Może jakieś rozgrzewające śniadanie lub obiad? Proszę bardzo!

Rozgrzewające potrawy i dania na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Doda Ci energii na jego początku i szybko postawi na nogi. A to, które proponujemy poniżej, z pewnością dodatkowo Cię rozgrzeje.

Rozgrzewające śniadanieSkładnikiSposób przyrządzenia
Owsianka lub jaglankaPłatki owsiane / kasza jaglana (ok. 12 łyżek), mleko lub woda (w zależności, czy wolisz gęstą czy rzadszą), sól, garść rodzynek, garść daktyli / fig (lub obu)Płatki lub kaszę gotuj z wodą lub mlekiem w garnku na wolnym ogniu i pod przykryciem. Kaszy jaglanej nie mieszaj, ale pilnuj, by nie zaczęła się przypalać. Możesz dodać nieco oleju, by nie przylegała do spodu garnka. Po ugotowaniu i zgęstnieniu dodaj rodzynki, pokrojone daktyle i figi.
Komosa ryżowa150 g komosy ryżowej (około 1 szklanka), 550 ml mleka, jabłko, banan, 1-3 łyżeczek miodu, maliny.Przepłucz komosę wodą. Przełóż do garnka, dodaj mleko. Starte jabłko dodaj do komosy i gotuj całość przez ok. 10 minut (lub dłużej, jeżeli trzeba). Dodaj pokrojonego banana i miód, udekoruj malinami.
Owsianka z jabłkiem lub bananami12 łyżek płatków owsianych, 1 banan, 1 jabłko, wiórki kokosowe, orzechy włoskie (garść lub dwie), garść rodzynek, daktyle / figiPłatki najlepiej zalać na noc zimną wodą. Rano nastawić na gotowanie na małym ogniu. Dodaj pokrojone owoce. Całość od czasu do czasu mieszaj, aż zgęstnieje. Przełóż do miseczki, udekoruj wiórkami i orzechami, a potem jedz ze smakiem!

Rozgrzewające potrawy na obiad

Przepisów na rozgrzewające potrawy jest cała masa. Szczególnie tych na obiad. Kombinuj z rozgrzewającymi i gorącymi produktami, które poznałaś wcześniej, a tymczasem sprawdź kilka naszych propozycji na rozgrzewający obiad na zimę.

Rozgrzewające potrawy - zupy

Tutaj polecamy prawie wszystkie ich rodzaje, ponieważ są szybko przyswajalne i jedzone na ciepło, szybko rozgrzewają. Szczególnie efektywne będą jednak: rosół z kury, zupa fasolowa oraz ostre flaczki. Dobre rozwiązanie to także stogonow czy zupa gulaszowa. Istnieje masa przepisów na poszczególne z nich. Wzbogać je pieprzem, chili i stwórz coś własnego.

Rozgrzewające potrawy - drugie danie

Rozgrzewający obiadSkładnikiSposób przyrządzenia
Gulasz na ostro700 g wieprzowiny; 300 g pieczarek; 1 cebula; 2 litry wody; 300g ziemniaków; 200g papryki; koncentrat pomidorowy; 1/2 łyżeczki imbiru; szczypta chili lub pieprzu cayenne; sólMięso pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni, potem wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić, wrzucić go garnka. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i koncentrat. Doprawić i dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie
Leczo200 g kiełbasy, 1 kg pomidorów, 3 papryki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: papryka ostra, pieprz cayenne, chili, sólRozgrzać masło lub smalec w pokrojonym garnku. Dodać pokrojone: cebulę i kiełbasę i smażyć, co chwilę mieszając (ok. 7-10 minut). Dodać rozgnieciony czosnek. Paprykę pokroić w kostkę i dodać wraz z przyprawami. Dodać pomidory, gotować ok. 15 minut i na koniec dodać koncentrat
Ryż po meksykańsku400 g ryżu brązowego, 3 łyżki oliwy, 500 ml przecieru pomidorowego, 500 ml bulionu drobiowego, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 3 ostre papryczki (marynowane lub świeże), 1 pęczek pietruszki, 4 łyżki soku z limonkiObrać i posiekać cebulę. Dodać przecier pomidorowy, zmiksować, zmieszać w garnku z bulionem i nastawić do gotowania. Na patelni ok. 10 minut podsmażać ryż, często mieszając. Posiekać czosnek i papryczki, dodać na patelnię. Dodać zawartość garnka i dusić na małym gazie, aż ryż zmięknie i sos się wchłonie. Odstawić. Dodać pietruszkę i sok z limonki. W razie potrzeby doprawić.
Kurczak chili po indyjsku2 papryczki chili, 1/2 cebuli, korzeń imbiru, czosnek (2 ząbki), sól, mielona kolendra (1 łyżeczka), cukier brązowy (1 łyżeczka), 300g podudzia kurczaka, 2 filety z piersi kurczaka, 2 papryki, 100 g pomidorów koktajlowych, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 100 ml bulionu pomidorowego, 100 gram ryżu jaśminowego, 100 ml śmietany 30%

 

Oczyścić papryczki chili z pestek i pokroić. Cebulę, imbir i czosnek pokroić w dużą kostkę. Wszystko bardzo drobno posiekać lub rozetrzeć w blenderze / moździerzu, przyprawić solą i kolendrą. Udka z kurczaka umyć, natrzeć chili i marynować w lodówce. Papryki oczyścić i podsmażyć, pomidory koktajlowe pokroić na pół. Marynowane kawałki kurczaka mocno podsmażyć z każdej strony. W pozostałym oleju podsmażyć paprykę. Dodać mięso, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodać ugotowany ryż, pomidory i śmietanę. Dusić razem przez ok 3 minuty.
Chili z baraniną500 g baraniny, 1 cebula, 1 papryka, 3 ząbki czosnku, 1 puszka fasoli (biała, czarna, czerwona), 1 puszka krojonych pomidorów, plastry jalapeno (około garści), sól i pieprz (dla fanów ostrego: pieprz cayenne), łyżka oliwyPokroić mięso i posiekać cebulę oraz czosnek. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni, na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia Dodać paprykę zieloną i jalapeno, potem pomidory. Dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu około godziny. Jeżeli mięso jest miękkie, dodać fasolę, zagotować, dusić przez ok. 10 minut.

Rozgrzewające potrawy. Lekkostrawna kolacja na ciepło

1. Filet z dorsza z warzywami

Składniki:

  • filet z dorsza
  • sól i pieprz
  • mielona papryka
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera

Sposób przygotowania:

Podsmaż lub ugotuj na parze filet z dorsza, potem skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą, pieprzem i łagodną mieloną papryką. Po godzinie podduś na oleju pokrojone warzywa i dodaj do nich rybę. Duś razem. Na talerzu dodaj posiekaną pietruszkę. Możesz jeść całość np. z pieczywem ryżowym.

2. Sałatka z awokado

Składniki:

  • 1/2 opakowania rukoli
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • garść orzechów włoskich
  • 1 kulka mozarelli
  • grzanki z domowego chleba
  • sos winegret

Sposób przygotowania:

Umyj rukolę, wyłóż do głębokich talerzy, dodaj pokrojonego pomidora, obrane i pokrojone awokado oraz pokrojoną mozarellę. Dopraw solą i pieprzem. Orzechy możesz lekko podsmażyć na patelni i dodaj do sałatki. Całość dopełnij sosem winegret.

3. Pieczone jabłka z cynamonem i miodem

Składniki:

  • 1 jabłko (lub więcej – wtedy pomnóż odpowiednio dodatki)
  • 2 łyżeczki miodu
  • cynamon
  • 2 łyżeczki żurawiny / garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Przepołów jabłko, usuń gniazdo i pestki oraz ogonki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do środka nałóż miód, następnie posyp cynamonem. Dodaj żurawinę lub rodzynki. Całość piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Powyższe przepisy na rozgrzewające potrawy poza dostarczeniem Ci ciepła, powinny też sprawić dużo radości z przygotowania. Życzymy Ci i Twoim Bliskim smacznego!