Jogurt może obniżać ryzyko cukrzycy

Według Światowej Organizacji Zdrowia około 347 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę, z czego ok. 90 % na cukrzycę typu 2.

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge przeprowadzili badania, które jako jeden z możliwych sposobów zapobiegania cukrzycy wskazują spożywanie jogurtu.

Naukowcy analizowali dane zebrane przez okres 11 lat, dokumentujące dietę 753 osób z cukrzycą typu 2. Porównali je z danymi zebranymi od 3500 zdrowych ludzi z tej samej populacji. Okazało się, że ryzyko cukrzycy jest o 28% mniejsze u osób, które spożywały jogurt o niskiej zawartości tłuszczu przynajmniej 4 razy w tygodniu, w porównaniu do ludzi, którzy w ogóle nie jedli jogurtu.

Naukowcy podkreślają, że jogurt ma dużo wapnia, magnezu, witaminy D i kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wyraźnie wpływa na poprawę stanu zdrowia, jednak aby potwierdzić wszystkie dane, potrzebne są kolejne badania.

Źródło: Forbes