Jedz i chudnij!

Jedzenie i chudnięcie

Wiesz, że jedząc możesz spalić tłuszcz? Brzmi niewiarygodnie?! A jednak! Warto więc do diety wprowadzić produkty, które wspomogą twoją walkę z nadprogramowymi kilogramami. Sprawdź, jakie!

Godziny spędzone na siłowni nie pomogą w drodze do szczupłej sylwetki, jeśli nie będziesz regularnie i właściwie się odżywiać. To, co znajdzie się na twoim talerzu, wpływa bowiem zarówno na twój wygląd oraz sylwetkę, jak i tempo utraty kilogramów. Warto więc uważnie komponować posiłki i korzystać z produktów, które przyspieszą proces utraty kilogramów.

Owoce

Jeśli chcesz, by owoce były twoim sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę, sięgaj głównie po ananasa i grejpfruta. Oba skutecznie pomagają spalać nagromadzony w organizmie tłuszcz.

Ananas zawiera bromelię, która reguluje i przyspiesza proces trawienia. Pomaga strawić białko, zapobiega gromadzeniu się tłuszczu oraz oczyszcza przewód pokarmowy. Do tego zawiera witaminy z grupy B poprawiające wydolność organizmu oraz witaminę C, która rozpuszcza tłuszcze. Grejpfrut ma jeszcze więcej witaminy C niż ananas. Zawiera natomiast mało cukru, co w połączeniu z kwasami obniżającymi indeks glikemiczny potraw, sprawia, że wyjątkowo przyspiesza spalanie tłuszczów. Warto sięgnąć po grejpfruta, lub sok z niego, tuż przed posiłkiem.

Nabiał

Pożegnaj się ze słodkimi owocowymi jogurtami, jeśli chcesz mieć szczupłą sylwetkę. Sięgnij natomiast po niskokaloryczne jogurty naturalne, które dostarczą organizmowi potrzebnej dawki wapnia wspierającego procesy spalania tkanki tłuszczowej w organizmie. Dodaj do jogurty łyżkę siemienia lnianego, a sprawisz, że organizm będzie syty. Dodatkowo wesprzesz także pracę mózgu.

A może rybę?

Ryby zawierają nienasycone tłuszcze bogate w cenne kwasy omega 3. To właśnie one nasilają uczucie sytości sprawiając, że przez długi czas po posiłku nie sięgamy po zdradliwe przekąski. Spożywanie ryb reguluje także wydzielanie insuliny. Najlepiej sięgnąć po pstrąga, flądrę, labraksa, doradę i sandacza, ponieważ mają najmniej tłuszczu. Wędzone, gotowane na parze lub pieczone będą sprzymierzeńcem organizmu w walce z nadwagą.

Wino czy herbata?

Walkę o szczupłej sylwetki wspiera zarówno wino, jak i herbata. To pierwsze, pod warunkiem, że jest czerwone, zawiera cenny resweratol – przeciwutleniacz, który zwiększa wykorzystanie przez organizm tlenu, tym samym przyspieszając metabolizm. Lampkę czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina najlepiej wypić wieczorem, wówczas pozwoli spalać kalorie, gdy słodko zaśniesz. Zieloną herbatę możesz natomiast pić bez limitu. Hamuje apetyt, a jednocześnie odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Na ostro czy na słodko?

Tłuszcz nie lubi ostrych potraw. Chili, pieprz i imbir to tylko niektóre tzw. termogeniki, które stymulują wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu metabolizm jest przyspieszony i zdecydowanie szybciej tracimy kilogramy. Do potraw dorzucaj więc szczyptę papryczki chili, kurkumę, które ułatwią spalenie tkanki tłuszczowej. W dodatku ostre przyprawy zawierają przeciwutleniacze i pobudzają układ krążenia.

Równie ważny jak to, co jesz, jest także sposób jedzenia. Posiłki spożywaj w spokoju i skup się wówczas tylko na tej czynności. Wsłuchaj się w swój organizm. Jesteś bowiem tym, co jesz.