Dr Urszula Brumer

specjalizacja: medycyna estetyczna
klinika: DR URSZULA BRUMER MEDYCYNA URODY, Warszawa
www.drbrumer.pl

Zadaj pytanie

Portal zapewnia dyskrecję i poufność korespondencji. Żadne z danych osobowych
(imię, nazwisko, adres e-mail) nie zostaną opublikowane na stronie portalu.

Pytania i odpowiedzi

Witam, chciałabym się dowiedzieć czy występują jakieś przeciwwskazania dotyczące powiększania piersi. Jakie mogą być powikłania? Czy zabieg ma wpływ na późniejsze karmienie piersią?

Anna (imię zostało zmienione), 24 lata

Przeciwwskazania do powiększania piersi są takie jak do innych operacji chirurgicznych – ciąża, karmienie piersią oraz choroby takie jak cukrzyca, nadciśnienie, niektóre choroby immunologiczne.
Powikłania zdarzają się niezwykle rzadko i należą do nich krwiaki, przedłużone gojenie się, przerośnięte blizny, zakażenia mogące prowadzić do martwicy. Tak jak wspomniałam, powikłania zdarzają się niezwykle rzadko i tylko wtedy, kiedy pacjentka nie przestrzega zaleceń chirurga, nie jest w kontakcie z lekarzem i zbyt późno pojawia się na wizyty kontrolne. Żaden z zabiegów powiększających piersi nie ma wpływu na późniejsze karmienie piersią. Protezy umieszcza się pod mięśniem piersiowym, a typ Macrolane pod gruczoł piersiowy.

Witam, mam bliznę pooparzeniową na dekolcie chciałabym zapytać, czy możliwe jest leczenie jej komórkami macierzystymi?

Katarzyna (imię zostało zmienione)

Dzień dobry,
Tak. Możliwe jest leczenie blizn komórkami macierzystymi, co więcej można w ten sposób uzyskać, bardzo dobry efekt terapeutyczny. Ale to, czy akurat ta blizna ma szansę na przebudowę pod wpływem terapii komórkowej możemy ocenić dopiero podczas konsultacji u lekarza, który się tym tematem zajmuje. Często w przypadku blizn tzw. starych wymagana jest terapia skojarzona i zabieg z komórkami macierzystymi może być jedną ze składowych tej terapii. Może być połączony ze sterydoterapią lub laseroterapią.

Witam serdecznie, chciałam zapytać z jakich zabiegów medycyny estetycznej mogę skorzystać chorując na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w lekkiej postaci. Wcześniej planowałam zastosowanie kwasu hialuronowego lub zrobienie zabiegu zafiro jednak okazało się, że nie mogę być poddana takim zabiegom. Bardzo mnie to zmartwiło ponieważ tego typu zabiegi są chyba najbardziej efektywne… Proszę o poradę.

Ada (imię zostało zmienione), 33 lata

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest rzeczywiście chorobą z autoagresji, ale jest to przede wszystkim choroba autosomatyczna (podłoże immunulogiczne jest sprawą wtórną) – to znaczy rozwój choroby związany jest z silnym stresem lub innymi silnymi przeżyciami. Tak więc nie dyskwalifikuje ona pacjenta z korzystania z zabiegów odmładzających (może pani korzystać ze wszystkich) a wręcz przeciwnie – coraz lepsze samopoczucie i samoakceptacja mogą przyczynić się do lepszego i szybszego leczenia tej choroby. Powiedziałabym, że zalecane jest wszystko co sprawi Pani przyjemność i poprawi pani samopoczucie.

Mam 41 lat i jestem po leczeniu 11 lat temu oszczędzającym raka piersi. Interesuje mnie rekonstrukcja piersi komórkami macierzystymi pozyskanymi z tkanki tłuszczowej aparatem Cytori. Mam pytanie: czy jest to metoda bezpieczna i czy te komórki nie przekształcą się ponownie w komórki nowotworowe? Czy warto wykorzystać tą metodę w powiększeniu mniejszej piersi? W internecie pisze się bardzo pozytywnie, ale jest to nowatorski zabieg w Polsce.

Marta (imię zostało zmienione)

Po upływie 11 lat chorobę nowotworową uważa się za wyleczoną. Generalnie zabiegi z komórkami macierzystymi pozyskanymi z tkanki tłuszczowej są bezpieczne i nie niosą ze sobą ryzyka przekształcenia się w komórki nowotworowe. Są to dojrzałe komórki macierzyste i przekształcają się tylko w komórki tkanki do której zostały podane – w tym przypadku w kierunku komórek tkanki tłuszczowej. I tak naprawdę w przypadku rekonstrukcji piersi po operacjach częściowych może to być metoda z wyboru (zależy od warunków anatomicznych – czyli jak duża część piersi została usunięta). W piersi poddanej zabiegowi musi być tkanka tłuszczowa, która zagwarantuje przyjęcie się przeszczepinego graftu tłuszczowego. Jeśli chodzi o powiększenie mniejszej piersi graftem tłuszczowym z komórkami macierzystymi to jak najbardziej jest to możliwe. Należy jednak pamiętać, że metodą tą można nadać piersiom ładny kształt i powiększyć o jeden rozmiar.
Rzeczywiście jest to metoda nowa w Polsce, ale wykonano już bardzo dużą liczbę tych zabiegów z bardzo dobrymi efektami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDr Wojciech Radwański
Następny artykułDr Robert Merkiewicz